Dnevni saveti Dnevni saveti Dnevni saveti

SAVET No_11_16.09.2013.

Ishrana sobnih biljaka

Share on Facebook
foto

Biljke trebaju najviše hrane u vreme glavne vegetacije. Ako smo ih u proleće presadili u svežu zemlju, osigurali smo im dovoljno hrane za duže vreme. Tek presađene biljke imaju dovoljno hrane jer je zbog slabo razvijenog korenja ne bi mogle puno koristiti. Mladi korenčići nisu još dovoljno razvijeni, pa hranu iskorištavaju postepeno.

Zeljaste velikolisne biljke traže obilno đubrenje, i to svake nedelje u razdoblju od marta do oktobra. Koncentracije hranljivih rastvora mogu biti do 0,5%. Zimi u toploj sobi (15-22 stepena Celzijusa) dodajemo blagi rastvor (0,05% do 0,1%) pogotovo u doba rasta. To se posebno odnosi na kalahonije, hrizanteme, lukovičaste biljke, signonijum.

Cvetajuće biljke traže dodatnu hranu pri stvaranju pupoljaka i kasnije, tokom cvetanja. Ovde ne igra ulogu godišnje doba. Za vreme rasta možemo đubriti i tokom zime, ali u malim količinama i ređe. Odlučujuće je vreme mirovanja pa biljke u tom razdoblju ne đubrimo.

Zimzelene bijke obilno đubrimo od proleća (doba rasta) do leta (rast prestaje), a listopadne tek kada prolistaju.

Kaktuse i druge tustike redovno hranimo đubrivom manje koncentracije. U periodu od zametanja pupoljaka do cvetanja pretežno koristimo kalijum i fosfor. U stadijumu mirovanja biljke ne đubrimo. Đubriva koja koristimo za sobne i balkonske biljke, ne smeju sadržati hlor.

>> SAVET No_12_17.09.2013.
Vodeno uzgajanje biljaka - hidroponika


Copyright © 2013 • www.bastovan.com • Sva prava zadržana | Koncept & Design by Mirko | Development by Petar & Ivana